Jiska Baars (15) Cursist Altviool

dinsdag 21 januari 2020

Wij zijn Cultuurhuis Garenspinnerij

Wie lopen er toch wekelijks de Garenspinnerij in en uit? Vaak bepakt en bezakt met muziekinstrumenten en schildermateriaal? In de rubriek 'Wij zijn Cultuurhuis Garenspinnerij' brengen we bezoekers en docenten in beeld. 

Jiska is al 7 jaar cursist

Elke woensdagavond is Jiska Baars te vinden in muzieklokaal 0.8 van de Garenspinnerij. Docent Melanie Overbeeke kent de trouwe leerling al 7 jaar: Jiska krijgt sinds 8 jarige leeftijd les van haar. Als Jiska niet op school zit, haar krantenwijk loopt of oefent schrijft ze graag gedichten, maakt tekeningen of treedt op. “Ik ben net terug uit Turkije waar we tourden met het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest.”

Jiska legt uit: “Een altviool is een ander instrument dan een viool. Groter en met een lage c-snaar in plaats van een hoge e-snaar. Daardoor klinkt de altviool lager en donkerder, bijna als een cello.” Na al die jaren spelen zijn het vooral nog kleine, technische vaardigheden die ze wil leren beheersen. Oefenen gebeurt, kort of lang, élke dag. “Het is praktisch bezig zijn en dat vind ik prettig omdat ik dan even niet hoef na te denken na een lange dag op school.” Haar favoriete repertoire bestaat onder andere uit musicals en filmmuziek zoals stukken uit Star Wars.

Na de middelbare school wil ze naar de school voor journalistiek of het conservatorium. “Maar het liefst naar beiden.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat Jiska volgend jaar meedoet aan de Talentklas Muziek in de Garenspinnerij, speciaal voor leerlingen die méér willen.

altviool_jiska_baars_4_cmyk.jpg

Actie: Kennismaking Altviool of Viool
Lijkt het je leuk om (weer) altviool of viool te spelen? In februari 2020 kun je gebruik maken van de actie Kennismaking Altviool of Viool: 3 lessen voor € 35,00 (je krijgt een instrument te leen tijdens de duur van de cursus). Inschrijven kan alleen tot eind februari maar je start wanneer het jou uitkomt in overleg met de docent.