Onthulling portret Erasmus

maandag 13 mei 2019

Metersgroot portret van Erasmus onthult

Gouda is een uniek portret van Erasmus rijker. Uniek, omdat het gemaakt is door 56 Gouwenaren samen. Een bont gezelschap van kinderen en volwassenen, oude en nieuwe Gouwenaren, (amateur)schilders en andere creatieven. Het gigantische kunstwerk (2,4 x 2,1 m groot) is op 11 mei om 15.00 uur onthuld in Boekhandel Verkaaik door wethouder Thierry van Vugt en … Erasmus zelf.

Het portret is geïnspireerd op dat van Hans Holbein de Jonge. Elk van de kunstenaars nam een doek van 30 x 30 cm voor zijn rekening, ieder op zijn eigen manier. Alle materialen en technieken mochten worden gebruikt. Het resultaat is een herkenbare Erasmus, maar met verrassende elementen. Het portret van Erasmus is de komende twee weken bij Boekhandel Verkaaik (Lange Tiendeweg) te zien, daarna gaat het op reis door Gouda. Om tenslotte te worden tentoongesteld in de Sint Jan op Zotte Zaterdag (26 oktober).

Zotte Zaterdag

Erasmus was een van Gouda’s beroemdste inwoners ooit. Hij ging in Gouda naar school en trad er later in het klooster ‒ om uit te groeien tot een briljante en geestige geleerde. In 1511 schreef Erasmus zijn nog altijd actuele werk ‘De lof der zotheid’. Met een knipoog naar dat boek viert Gouda ieder jaar in oktober Zotte Zaterdag: een middeleeuws festival in het historische centrum van de stad, met op tal van locaties activiteiten voor jong en oud. Meer informatie staat op www.zottezaterdag.nl