Rembrandt Rejected

woensdag 28 augustus 2019

Aan alle deelnemers die hun kunstwerk hebben ingezonden voor selectie van de zomertentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ van het Rijksmuseum Amsterdam maar niet zijn gekozen. Je krijgt een tweede kans om te exposeren in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda! 

Aanmelden

In het monumentale gebouw de Garenspinnerij richten we een speciale tentoonstelling in: ‘Rembrandt Rejected’. Stuur voor 30 september het ingevulde inschrijfformulier in (online) en een afbeelding van jouw ‘rejected’ kunstwerk, naar: directie@cultuurhuisgarenspinnerij.nl

Selectieprocedure

In oktober maakt een selectiecommissie een keuze uit de ingezonden kunstwerken. Deze commissie bestaat uit Marc de Beyer (directeur MuseumGouda), Willem van den Broek, (directeur Cultuurhuis Garenspinnerij) en Bas den Boer (beeldend kunstenaar). Iedere deelnemer krijgt bericht. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Over de motivatie van selectie wordt niet gecorrespondeerd.

Exposeren

Als je bent geselecteerd lever je jouw werk in op maandag 11 november tussen 09.00 en 17.00 uur in het Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34, 2802 BC Gouda. De werkstukken mogen te koop worden aangeboden tijdens de tentoonstelling. Cultuurhuis Garenspinnerij vraagt bij verkoop geen commissie. Het werk is te bezichtigen tot en met 21 december 2019 (let op: de Garenspinnerij is gesloten tijdens schoolvakanties). 

Opening

Vrijdag 22 november om 20.00 uur wordt de tentoonstelling officieel geopend door Simone van der Vlugt, de schrijfster van het roman ‘Schilderslief’. Je bent van harte welkom om de opening!

Waarom in Gouda? Een stukje geschiedenis...

Na het overlijden van Saskia van Uylenburgh, de echtgenote van Rembrandt en moeder van hun zoon Titus, heeft Rembrandt een relatie met de ‘min’ van Titus, Geertje Dirckx. Als Rembrandt zijn 20 jaar jongere huishoudster Hendrikje Stoffels verleidt, is Geertje ‘rejected’ geworden. Geertje heeft de, van Rembrandt cadeau gekregen, juwelen van Saskia verpand waarna Rembrandt de familie van Geertje betaalt om haar voor ‘gek’ te laten verklaren. De ‘Krakeelkamer’ legt haar vervolgens een gevangenisstraf op van 12 jaar. Zij heeft daarvan 5 jaar in de grootste vrouwengevangenis van de Republiek, het Spinhuis in Gouda, uitgezeten. Haar gezondheid was na haar vervroegde vrijlating zo verzwakt dat zij kort daarna is overleden en uiteindelijk is begraven in haar geboorteplaats Edam.

Doe jij mee?

Iedereen, uit heel Nederland, mag meedoen. Ken je deelnemers in het land die hebben meegedaan maar afgewezen zijn? Deel dit bericht en geef ze een tweede kans!

Inschrijfformulier