Wij zijn de Garenspinnerij

dinsdag 15 september 2020

Ze wonen een uur reizen bij elkaar vandaan. Jasper (14) woont in ‘s-Gravenzande en Colinda (15) in Polsbroek, dus ze zien elkaar niet vaak. Toch zijn ze vrienden en spelen ze allebei trompet in de Garenspinnerij bij docent Alex Thyssen. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens de zomervakantie van 2019.

De trompet weer opgepakt

Colinda speelde toen al een tijdje geen trompet meer maar Jasper had zijn instrument meegenomen naar het vakantiehuisje. Ze heeft de trompet toen weer opgepakt en samen maakten ze muziek; Jasper begeleidde haar op orgel. Beide leerlingen komen uit muzikale families. Er wordt orgel gespeeld, muziek gemaakt op klarinet, dwarsfluit en Jasper heeft een broertje met drumambities. Na de vakantie hebben ze contact gehouden en heeft Colinda kennisgemaakt met Alex, al jarenlang de muziekleraar van Jasper.

Met een hengeltje langs het water...

“Ik speel het liefst klassieke stukken of muziek van de christelijke band ‘Sela’.” zegt Colina. Ook Jasper houdt vooral van klassieke muziek zoals Händel of Bach. Ze oefenen allebei 2 á 3 uur per week, afhankelijk van hoeveel tijd er beschikbaar is naast school en andere hobby’s. Zoals calligraferen (Colinda) of digitaal fotograferen en “Met een hengeltje langs het water zitten.” aldus Jasper. Hij zou na school het liefst zijn eigen autobedrijf starten en Colinda wil graag ontwerper worden.

Trillers en tellen

Op de vraag wat ze nog willen leren tijdens de lessen antwoord Colinda dat het tellen tijdens het spelen nog beter kan. Jasper wil vooral ‘de trillers’ leren beheersen. Alex valt in: “Het leuke aan deze leerlingen is dat ze openstaan voor alle genres en leergierig zijn naar álles wat muziek te maken heeft. Die nieuwsgierigheid en brede wens om te leren zorgt ervoor dat je jarenlang op een ontzettend leuke manier les kunt geven als docent.”

Spanning voor een solo

Samen muziek maken, sinds de zomervakantie, hebben ze niet meer gedaan. Wel speelt Jasper regelmatig in het Westland bij de Harmonie en in een Excellentklas samen met andere muzikanten. Ook treedt hij jaarlijks op in de Garenspinnerij met het leerlingorkest. Nerveus maakt hij zich daar niet over. “Hoewel een solo natuurlijk wel wat anders is dan spelen tussen de anderen, je voelt dan wel wat spanning. Maar bijvoorbeeld een keer de ‘Last Post’ (een signaal, gebruikt in verschillende legers - red.) spelen lijkt me heel gaaf!”

(Interview: Mijke van Dis)

Lijkt het jou leuk om een Proefles Trompet te volgen? Dat kan op bij Alex Thyssen in de Garenspinnerij! Geef je op online of maak telefonisch een afspraak: 0182 527238. Je kunt ook een mailtje sturen naar info@cultuurhuisgarenspinnerij.nl