Buitenschoolse Opvang

Buitenschoolse Opvang

Hieronder staat de informatie over workshops voor de BSO. Meer weten? Neem contact op met onze coördinator Muziek (Noor van de Wetering) of Beeldend, Dans, Media en Theater (Chantal Klerkx).

noor@garenspinnerij.nl
chantal@garenspinnerij.nl 

THEMA: DIT BEN IK! (IDENTITEIT)

frionnet_garenspinnerij_20190207_8538.jpg

Beweeg je haar. Schudden maar! 

Discipline: Dans  
Leeftijd: vanaf 2-6 jaar  
Lesduur45 of 60 minuten  

Krullend, stijl, kroes, kort of lang. Iedereen heeft ander haar. Samen gaan we op zoek naar de bewegingen en die horen bij verschillende haarsoorten. Krullend haar: golven, draaien en springen. Stijl haar: glijden en rechte strepen… Als we al die bewegingen bij elkaar stoppen kunnen we er een mooie dans van maken! 

Hoe klink jij? 

Discipline: Muziek 
Leeftijd: 6-8 jaar 
Lesduur: 60-90 minuten  

Iedereen ziet er anders uit, ruikt anders, klinkt anders. Met behulp van verschillende instrumenten gaan we op zoek; hoe klink jij alleen? En als groep samen, hoe klinkt het dan? Samen maken jullie je eigen muziekstuk waarin iedereen even belangrijk is!  

Handlettering portretten (2D)  

Discipline: Beeldend 2D  
Leeftijd: 7-12 jaar  
Lesduur90 minuten  

Jouw silhouet wordt door de docent op papier gezet. Die vorm vul je in met woorden die iets zeggen over jouw karakter, hobby’s, angsten en dromen. Natuurlijk op een gave ‘handlettering’ manier!  

Jij als stripfiguur  

Discipline: Beeldend 2D  
Leeftijd: 7-12 jaar  
Lesduur: 90 minuten  

Voor games en cartoons worden bijzondere personages bedacht. Mensen, dieren of wezens met karaktereigenschappen die verbeeld worden door uiterlijke kenmerken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van clichés: een sterke man heeft een brede borst en hoekige kaken en een slimme leerling heeft een bril. Welke clichés kun jij bedenken? Maak nu een tekening van jezelf… Hoe zien jouw karaktereigenschappen eruit? Overdrijven mag!  

Fantasie taal 

Discipline: Muziektheater
Leeftijd: 7-12 jaar  
Lesduur90 minuten  

Stel je voor: we zijn allemaal nieuw in de straat en we spreken een fantasietaal. We stellen onze fantasie personages aan elkaar voor en we maken elkaar met handen en voeten duidelijk wat we willen. Dit gaat een tijdje goed tot we ons aan elkaar beginnen te ergeren. We maken (in fantasietaal) ruzie, verstaan elkaar niet meer en willen ook niet naar elkaar luisteren. Op een dag stroomt er  gelukkig een nieuwe taal de straat binnen, een heel aparte taal, een taal met klanken. Het is muziek! De bewoners proberen boos te blijven maar dat lukt ze niet want deze muziektaal verstaan ze allemaal. Ze kunnen het niet helpen en moeten dansen… met elkaar. 

Veroordeel-me-nieten 

Discipline: Beeldend 2D  
Leeftijd: 9-12 jaar  
Lesduur90 minuten  

Als we geen oordeel willen geven wordt er vaak gezegd ‘ik ben blanco’. Tijdens deze workshop krijg je een blanco vel in de vorm van een groot shirt. Daarop teken je wat je wilt ‘uitdragen’ naar de wereld. Waar droom je van? Wat wens je voor jezelf en de wereld? Met jouw ‘dit draag ik uit – shirt’ aan ga je op de foto!  

THEMA: AFVAL IS NIET VIES

jongetje_sch.jpg

Opgeruimd staat netjes!  

Discipline: muziek  
Leeftijd: 4-8 jaar  
Lesduur: 60 minuten  

De meeste kinderen kennen de piano en de viool, maar wist je dat je met afval ook muziek kunt maken? Blikjes, flesjes, dozen ... zelfs met boterhamzakjes kun je muziek maken! Ontdek wat voor geluiden je allemaal kunt maken met de spullen om je heen en maak samen met andere kinderen een eigen compositie.   

Van afval tot kunst  

Discipline: beeldend 2- en 3D  
Leeftijd: vanaf 6 jaar  
Lesduur: 60 tot 90 minuten  

We willen jonge kinderen bewust te maken van de wereld om hen heen. Deze workshop benadrukt dat afval niet altijd afval is en dat als je iets weggooit het niet echt weg is. Afval weggooien heeft gevolgen voor het milieu maar je kunt er ook iets heel moois van maken. En dat gaan we dan ook doen! 

Kostuum van vuilniszak 

Discipline: Beeldend (3D) 
Leeftijd: 7-12 jaar  
Lesduur: 90 minuten 

Wat draag jij om je goed te voelen? Als je geen geld hebt om merkkleding te kopen kun je het gevoel krijgen er niet bij te horen. Maar wat als iedereen kleding van hetzelfde materiaal kleding aan heeft?  

Het afvalorkest  

Discipline: muziek  
Leeftijd: 9-12 jaar  
Lesduur: 90 minuten  

Onder leiding van een echte producer ga je aan de slag met muziek en elektronica. Maar … muziekinstrumenten doen vandaag niet mee! Je maakt geluiden met allerlei materialen die je normaal gesproken misschien gelijk weg zou gooien. Je ontwerpt je eigen compositie en uiteraard neem je deze eigen track ook op zodat je het ook aan anderen kunt laten horen.   

THEMA: IK LEES LEKKER NIET! (OF TOCH WEL?)

frionnet_garenspinnerij_20190220_1059_kopie.jpg

Knutsel het mooiste visje uit de zee (3D)  

Discipline: beeldend 2D/3D  
Leeftijd: 2-3 of 4-6 jaar  
Lesduur: 60 minuten  

De zee is gevuld met vis. Grote vissen, kleine vissen, grijs of gekleurd, glanzend, golvend, plat en rond. Smaken verschillen, hoe ziet volgens jou de mooiste vis eruit? Tijdens deze workshop knip, plak en versier jij je eigen visje.   

Rupsje Nooitgenoeg  

Discipline: muziek  
Leeftijd: 2-4 jaar  
Lesduur: 45 minuten  

Ga je mee met Rupsje Nooitgenoeg? De kinderen verdiepen zich in het verhaal van deze bijzondere groene held en ontdekken wat rupsen (en kinderen!) allemaal eten. Aan de hand van verschillende liedjes en spelletjes gaan de kinderen appels, peren en aardbeien tellen. Als de rups zijn buikje vol heeft, wordt hij uiteindelijk een hele mooie vlinder. Uiteraard leren de kinderen het mooie lied over de vlinder!   

Wie gaat er mee in de boot?  

Discipline: beeldend 2D/3D  
Leeftijd: 3-6 jaar  
Lesduur: 60 minuten 

Naar aanleiding van een verhaal fantaseren we samen over een boot, over waar die naartoe gaat en we bedenken wie er meevaart. We vouwen en kleuren samen de grote boot. Hierna vouwt en beplakt iedereen een klein, eigen bootje waarin ieders eigen fantasieverhaal terugkomt.   

Naar aanleiding van een boek 

Discipline: theater 
Leeftijd: 6-12 jaar 
Lesduur: 45 tot 90 minuten 

Het meegenomen boek kan eventueel in een bepaald thema zijn, het boek wordt bekeken of voorgelezen en naar aanleiding daarvan zal de docent aan de slag gaan met de kinderen. Hoe zien zij het verhaal voor zich? 

Pudding Tarzan  

Discipline: beeldend 2D  
Leeftijd: 7-12 jaar  
Lesduur: 90 minuten  

De leerlingen maken een stripverhaal over de grootste antiheld allertijden: Pudding Tarzan. Iwan Olsen is een miezerig jongetje, het mikpunt van pesterijen, de domste van de klas, de slechtste met gymnastiek. De grotere, sterkere en stoerdere klasgenoten vinden hem maar een slappe hap en noemen hem daarom Pudding Tarzan. Ook de meester en zelfs Iwans vader kunnen geen waardering voor hem opbrengen. Maar dan, op een dag, ontmoet hij een geheimzinnig oud vrouwtje. En ineens kan hij verder spugen dan wie dan ook, voetbalt hij als de beste, leest hij de moeilijkste boeken en danst hij beter dan John Travolta in z’n beste dagen. Eén dag lang is hij een echte Tarzan. En dat is precies lang genoeg!  

THEMA: IK BEN SUPER STOER

gratis_open_lessen_jeugdtheaterhuis_voor_kinderen_foto_jeugdtheaterhuis_tineke_de_lange_kopie.jpg

Word een held!  

Discipline: theater  
Leeftijd: 3-6 jaar  
Lesduur: 45 of 60 of 90 minuten  

De docent vertelt een spannend verhaaltje over helden. Vervolgens lopen we een parcours met hindernissen om een prins(es) te bevrijden. Hij/zij zit gevangen in een toren en wij zetten een reddingsactie op touw! We kruisen lastige paden vol gevaren maar het zal ons lukken om hem of haar te bevrijden! De grotere kinderen krijgen de opdracht om een toneelstuk rond helden te schrijven, waarbij ze na moeten denken over wie ze zijn, waar ze zijn en wat ‘het probleem’ in de scène is.  

Superhelden zijn niet bang  

Discipline: muziek  
Leeftijd: 4-8 jaar  
Lesduur: 60 minuten  

Zijn superhelden echt nooit bang? Of is iedereen weleens bang? Hoe voelt dat eigenlijk? Samen bespreken we verschillende emoties. Deze emoties gaan we ook met muziekinstrumenten laten horen. Kun je boosheid laten horen op een djembé? Of kun je vrolijke muziek spelen met boomwhackers? Welke emoties kunnen we laten horen op triangels en ukeleles?   

Versier je eigen superheldencape  

Discipline: beeldend 3D  
Leeftijd: 6-9 jaar  
Lesduur: 60-90 minuten  

Bijna alle helden dragen een cape, hoe zou jouw superheldencape eruitzien? De kinderen gaan aan de slag met ongebleekte katoenen capejes en textielstift. De les wordt begonnen worden met het inzien van een prentenboek over een kleine held ter inspiratie. 

Standbeelden Heldendans  

Discipine: dans/theater/beeldend  
Leeftijd: 8-12 jaar  
Lesduur: 60-75 minuten  

Tijdens deze workshop leren kinderen de kracht van lichaamshouding en -taal. Hoe je stoer of juist verlegen kan staan. Of dat nu een fictieve held is, een idool of je eigen vader of moeder: helden worden vaak gezien als stoere mensen. Ze staan meestal rechtop en zijn niet verlegen. We bedenken met elkaar standbeelden waarin helden uitgebeeld worden. Deze maken we in tweetallen. De silhouetten van deze standbeelden trekken we over op groot papier. Zo krijgen we van iedereen een standbeeld. Als we deze silhouetten ophangen naast elkaar krijgen we eigenlijk een striptekening van hoe onze dans eruit komt te zien. We plakken alle standbeelden achter elkaar en verbinden ze om een eigen dans te creëren.    

Songs for heroes  

Discipline: muziek  
Leeftijd: 9-12 jaar  
Lesduur: 60-90 minuten  

Schrijf onder leiding van een professionele singer-songwriter je eigen lied of rap. Samen schrijven we een tekst over dapper durven zijn. Deze tekst verwerken we in een bestaande of eigen melodie en aan het eind van de les maken we een opname van het door ons gecomponeerde heldenlied!  

WORKSHOPS OP MAAT

open_dag9_9_17_01_kinderatelier_kopie2.jpg

Gaan jullie aan de slag met een ander thema waar je een workshop bij zoekt?  De Garenspinnerij biedt workshops op maat in verschillende disciplines. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor een workshop op maat te bespreken. 

PROJECTDAG

brede_school_ateliermix_kopie.jpg

Of wil je in de vakantie een projectdag organiseren waarbij de hele groep wordt meegenomen op creatieve reis? De Garenspinnerij kan een complete projectdag met verschillende (thema)workshops voor jullie BSO organiseren. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

terug