Gezellige Kerst en een Gezond 2022 toegewenst

dinsdag 21 december 2021

Gezellige Kerst en een Gezond 2022 toegewenst 

Laat ik mijn kerstgroet beginnen met een terugblik: 2021 was opnieuw een jaar met vele obstakels, beperkingen en regels. We begonnen het jaar in een lockdown en eindigen het in een lockdown. 

Al in mei 2020 trokken we binnen Cultuurhuis Garenspinnerij de conclusie dat Corona een langdurig probleem zou worden en dat deze pandemie niet één-twee-drie over zou gaan. Daarom hebben we destijds al nagedacht over een ‘nieuw normaal’ met ander gedrag en waarden. Online lessen, thuiswerken, streaming en werken op 1,5 meter afstand werden onderdelen van onze nieuwe werkwijze. We ontwikkelden o.a. ‘Premium lessen’ met kleinere groepen en planden de workshops om de lockdowns heen. Door snel te reageren op nieuwe regelgeving en beperkingen lukte het de Garenspinnerij in de afgelopen 20 maanden te voorkomen dat wij echt in de problemen kwamen. 

Maar, eerlijk is eerlijk, ook wij konden niet voorkomen dat er heel veel groepslessen verschoven zouden worden, diverse activiteiten geannuleerd moesten worden en er een half seizoen aan groepslessen verloren ging in het afgelopen jaar. Samen met het ondersteunende personeel op kantoor en de coördinatoren is alles op alles gezet om oplossingen te vinden voor de stroom aan uitdagingen. Veel van onze docenten werden geconfronteerd met wegvallende opdrachten, optredens, concerten en festivals. Dit deed wederom veel pijn. Mede daarom hebben we vanuit de Garenspinnerij we ook dit jaar weer gekeken hoe we er kunnen zijn voor onze docenten in loondienst, maar zeker ook voor onze zzp-ers. 

Ik wil hierbij alle docenten een groot compliment geven voor hun flexibiliteit in deze gekke periode. Ook wil ik alle leerlingen en cursisten bedanken voor de verbondenheid en trouw aan ons en aan de docenten. We bieden iets zeer waardevols en we hebben elkaar nodig om dat daadwerkelijk te realiseren. Telkens als het weer mocht zagen we leerlingen en docenten met goede moed en plezier aan de lessen beginnen. Alle medewerkers en vrijwilligers hebben sterk bijgedragen aan de culturele activiteiten die we hebben mogen organiseren; grote dank daarvoor.  

Gelukkig zijn er ook veel mooie dingen te melden over het afgelopen jaar. We hebben enorm veel leerlingen in het onderwijs kunnen bereiken met workshops. We hebben mooie festivals georganiseerd zoals het Gouds Filmfestival en Zotte Zaterdag. Er zijn prachtige docentenconcerten gegeven. We hebben mooie exposities en lezingen georganiseerd. Er is een heel geslaagde open dag geweest en er zijn Verwonderruimtes ingericht. Het sociaal kunstproject De Goudse Iconen groeit en groeit. Bijna 300 Gouwenaars zijn – soms al maanden - bezig om de 50 betonnen kaasboerinnen te beschilderen en het belooft een feest van kleur, creativiteit en verbondenheid te worden. We kijken reikhalzend uit naar de viering van Gouda 750 als de 50 beelden door de hele stad staan. Met dit soort projecten laten wij zien dat Cultuurhuis Garenspinnerij een plek biedt waar iedereen welkom en gelijk is, ongeacht achtergrond, ras, seksualiteit, inkomen, religie of kennisniveau. 

We zijn creatief en we zijn overtuigd van het belang van kunst en cultuur. Daar gaan we ons met veel energie en betrokkenheid voor inzetten in het komende jaar. We hopen dat we daarbij weer mogen rekenen op alle medewerkers, docenten en vrijwilligers. Zodra het weer mag, gooien we onze deuren wagenwijd open voor het publiek. In de tussentijd overbruggen we de lessen deels met online lessen. Zo blijven we ons inzetten om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met kunst en cultuur. 

Samen zetten we onze schouders eronder; geef een tik tegen je brein en blijf verrassen, verwarren en verrijken!

We wensen je mooie feestdagen toe en een gezond en inspirerend 2022. 

Namens het hele team van Cultuurhuis Garenspinnerij, 

Willem van den Broek 

Directeur-bestuurder