Interview Judith Sluijter

woensdag 1 juli 2020

Docent Kinderatelier T&S

“Persoonlijk vind ik dat ik het mooiste beroep van de hele wereld heb. Ik mag opgroeiende kinderen begeleiden bij het vinden van hun creativiteit en ontwikkelen van hun eigen stijl. Dat ervaar ik nog steeds als heel bijzonder en zodoende krijg ik ook van de kinderen veel energie. Naast mijn werk in het Cultuurhuis ben ik werkzaam als illustratief vormgever en als zodanig maak ik de laatste jaren veel autonome prenten, met voorkeur prenten van vogels.”

“Inmiddels worden er gelukkig weer lessen gegeven op gepaste afstand. Maar tijdens de quarantaine ging ik van een zeer dynamisch leven met soms wel 300 kinderen in 1 week lesgeven, naar een thuisblijfsituatie met maar 1 leerling; mijn 14 jarige dochter. Samen hebben we nieuwe routines ontwikkeld en een nieuw ritme opgebouwd en in deze periode zijn mijn ouders eigenlijk de enigen die ik intensief zag. Een aantal collega’s sprak ik gelukkig ook nog regelmatig en met cursisten heb ik contact gehouden via de app of mail. Ik ben altijd weer verrast en blij om post van een van mijn cursisten te krijgen! Vanaf het eerste moment ben ik overgestapt op digitale lessen. Ik besloot om dat aan te bieden in de vorm van digitale lesbrieven. Kinderen kregen al heel veel op hun bordje door de thuisscholing en dat gold ook voor de ouders. Door lesbrieven te maken ben ik de ouders en kinderen de ruimte gegeven zelf te bepalen wanneer ze aan de opdracht wilden werken. Digitaal is er veel mogelijk maar toch miste ik de daadwerkelijke, fysieke interactie tussen mensen. Ik maak me grote zorgen het voortbestaan van de culturele sector in Nederland. Wat blijft er over als de samenleving straks weer echt op gang mag komen? Hoeveel zorgvuldig opgebouwde initiatieven zullen nog overblijven? Ik hoop dat we er komend seizoen weer voor kunnen gaan en kinderen en volwassenen helpen hun creatieve vonk te vinden. Met de Garenspinnerij hebben we in Gouda een fantastische plek om samen te musiceren, dansen, zingen en schilderen! “Alles van waarde is weerloos.” is mijn favoriete citaat van Lucebert. In deze tijd blijkt dit wederom zo waar.”

Nieuwsgierig naar het werk dat Judith maakt? Bezoek ‘Studiojuut’ op Instagram of Facebook. Of bekijk welke cursussen Judith in de Garenspinnerij geeft.

Foto: Francis Frionnet (www.studiorama.nl)