Voortgezet Onderwijs

Voortgezet Onderwijs

Hieronder vind je een greep uit ons aanbod workshops voor het Voortgezet Onderwijs. Meer weten? Neem contact op met onze coördinator Muziek (Noor van de Wetering) of Beeldend, Dans, Media en Theater (Chantal Klerkx).

noor@garenspinnerij.nl
chantal@garenspinnerij.nl 

BEELDEND 

Tekstposter

Bijna iedereen kent ze wel, posters met gedichten of quotes van bekende namen en aanstormend talent gecombineerd met werk van beeldend kunstenaars en illustratoren. Tijdens deze workshop zijn jullie zelf het aanstormend talent en gaan jullie zelf aan de slag met een gedicht of songtekst en maken daar de illustratie of tekening omheen.  

Digitale fotografie en bewerking 

Iedereen weet hoe een digitale camera werkt maar hoe maak je een goede foto? Tijdens deze les krijg je eerst een korte uitleg over de extra functies op de camera. Ook vertelt de fotograaf waar je op moet letten bij het maken van een foto; compositie, lichtinval en hoe laat je het beste zien wat je wil vertellen met de foto? Bij mooi weer fotografeer je buiten in groepjes, anders binnen bij kunstlicht. De nadruk ligt op zwart/wit compositie. 

Stripstudio

Een stoomcursus striptekenen; je leert in korte tijd hoe je veel bereikt met weinig materialen. Een potlood, gum, een vel papier en het verhaal dat je wilt vertellen vormen de ingrediënten. Bas leert je vervolgens de basistechnieken die zorgen dat jouw verhaal tot leven komt. Ook zonder enig tekentalent maak je de leukste en origineelste striptekeningen! 

Animatie 

Wat is animatiefilm en hoe komt zo’n film tot stand? Deze workshop is een korte en eenvoudige kennismaking met de wereld van de animatie. We brengen tekeningen en voorwerpen tot leven… 

Miniatuurtjes schilderen 

Je hoeft geen schilderervaring te hebben! Kleine kunstwerkjes maken naar aanleiding van een stilleven of zomaar je eigen idee. Eerst maak je de schets die daarna in het klein wordt uitgevoerd. 

PopArt: Roy Lichtenstein

Roy Lichtenstein was een Amerikaans popartkunstenaar. Zijn werken zijn vooral bekend vanwege de aan cartoons herinnerende afbeeldingen met felle, veelal primaire kleuren omlijnd door vette zwarte contouren en het gebruik van rasters. In deze workshop ga je aan de hand van een onomatopee (denk aan Pow, Klank, Bam, Boom, Boink,ZapSplash etc), een popart beeld ontwerpen in de stijl van Lichtenstein.  

Plakband kunst: Mark Jenkins 

In plaats van kunst gemaakt van hout, keramiek of metaal of verf, maken we een plakband sculptuur dat op plaatsen komt te staan waar je nooit aan gedacht had. Het creëren  van een sculptuur in de ruimte, met plakband. Het is Street art, omgevingskunst. 

Themabox

Van 6 kleiplaatjes vorm je een box (doosje). Van tevoren bedenk je wat er je erin wilt opbergen. Dit kan een echt voorwerp zijn maar ook iets abstracts zoals een gedachte of herinnering. Je kunt de box openen met een knop die op het deksel is bevestigd. Deze knop vertelt iets over de inhoud. Wil je er bijvoorbeeld snoep in doen dan kun je een knop ontwerpen in de vorm van een dropje. Het resultaat kun je zelf thuis gebruiken! 

Rollenspel

Tijdens deze workshop kom je erachter wat erover blijft als je een scene volledig tekstloos uitspeelt. Wat is de kracht van lichaamstaal, tips en trucs. Ook oefen je door middel van een rollenspel sollicitaties, dus hoe laat ik korte tijd een positief beeld van mezelf achter. Improviseren en spreken in het openbaar komt zeker aan bod.  

3D pen

Tekenen met een echte Drie D pen is een hele nieuwe techniek. Je tekening blijven niet langer plat op papier maar kunnen nu ook de ruimte in. Uit deze pen komt vloeibaar plastic waarmee je kan tekenen, afgekoeld word het een vaste stof waarmee we kunnen gaan bouwen. 

Stop taking photo's, start making magic! 

Tijdens deze workshop gaan we tekenen met licht. We gaan de licht beweging en licht graffiti vangen in een bijzonder beeld.Iedere lichtbron is een nieuwe inspiratie.  

Logo design 

Een logo is een plaatje dat een merk vertegenwoordigd. Een logo kan bestaan uit alleen een plaatje, alleen tekst/letters of een combinatie van beiden. Het moet pakkend zijn en iets zeggen over het merk. Tijdens deze workshop denk je na over jezelf en je eigen identiteit. Hoe presenteer ik mezelf? Wie ben ik?  Wat raakt me, wat houd me bezig. Waar ligt mijn passie. Je verbeeld je eigen ik. Welk beeld hoort dan bij mij? Met textiel stiften maak je uiteindelijk op die manier je eigen t-shirt met een logo dat helemaal bij je past! 

Soap acteren

We schrijven aan de hand van een thema in groepjes korte soapscenes. Dat kunnen grappige, dramatische, verdrietige, woedende of hysterische stukjes zijn, die worden gerepeteerd, opgenomen en bekeken en besproken. Zo kan jij je ook een keer een echte soapie voelen.  

Bamboestieken  

Bouwen met bamboe en elastiek! We bouwen driehoeken en vierkanten die vervolgens weer aan elkaar gestiekt worden tot hele grote vormen, piramide of kubussen, geometrische of figuratieve draadconstructie. In kleine groepen leren we de verbindingen kennen, met elkaar bouw je een stevige constructie. De groepen maken ieder een eigen vorm om ze in een latere fase te kunnen samenvoegen. Er kan in een school of lokaal een heel nieuw architectonisch beeld ontstaan, ze voegen iets toe aan de bestaande vormen. Het samenwerken, ontwerpen en experimenteren zijn belangrijke leer punten naast het creëren van een gezamenlijk kunstwerk.  

Portret- en modeltekenen

Bij portret tekenen is het de uitdaging om het karakter en de stemming van het model weer te geven. Verhoudingen van het gezicht komen al werkend aan de orde. 

Streetdance

Streetdance is een verzamelnaam voor dansvormen ontstaan op straat, in clubs en op scholen. In de workshop kan een streetdance choreografie daarom verschillende stijlen omvatten zoals jazz, hip-hop, modern, en stijlen die op dat moment populair zijn. 

Presenteren kun je leren

Tijdens de workshop presenteren is ervaren leren, dus wordt er veel gedaan.  Door middel van dramatechnieken werken we aan houding, stem en performance. Je krijgt handvatten om belemmerende overtuigingen om te buigen naar helpende gedachten. We oefenen met (lastig) publiek en vragen uit de zaal. De workshop kan worden afgesloten met een presentatie voor de camera. Naar jezelf kijken is soms confronterend maar zeer leerzaam. Het is de bedoeling om te zorgen voor een veilige, energieke en ongedwongen sfeer waarin iedereen zich vrij voelt te leren en te experimenteren want presenteren is vooral leuk. 

Handlettering  

Vroeger werd het schoonschrijven of kalligraferen genoemd, nu noemen we het inmiddels handlettering. Op een creatieve, persoonlijke manier omgaan met letters en tekst en zo de mooiste letterbeelden maken! Het leuke van handlettering is, is dat het speels en los mag zijn allemaal. Geef bijvoorbeeld je favoriete quote, songtekst, motto, uitspraak of stopwoord vorm op een ansichtkaart of poster. Wat ga jij laten zien? 

Fotografie met lego 

Á la kunstenaar Samsofy aan de slag met lego. We hebben vroeger allemaal met lego gespeld, maar dat je met lego nog steeds mooie dingen kan maken, leer je tijdens deze fotografie workshop.  

Zeefdruk/Druktechniek   

Deelnemers aan de workshop druktechnieken krijgen om te beginnen een korte introductie in ambachtelijke druktechnieken. Vervolgens gaan ze in duo’s aan de slag met het maken van een ontwerp. Dat ontwerp wordt in een kleine oplage gezeefdrukt door de deelnemers zelf. Twee uurtjes hard werken en betoverd raken door de zeefdruktechniek! Nieuwsgierig geworden? Neem dan alvast een kijkje op www.vanschijndelzeefdruk.nl  

MULTIDISCIPLINAIR 

Tekenen met je oren / Muziekkunst 

Kun je niet kiezen tussen muziek en beeldende kunst? Geef je dan op voor de workshop Tekenen met je oren. Samen met klarinettiste en beeldend kunstenares Dominique Zwartelé leer je naar muziek luisteren en laat je je inspireren tot het maken van een kunstwerk. 

Presentatie, betoog en muziek 

Samen met docent Annemiek Engelen ga jij aan de slag met betoog, presentatie en uiteraard muziek! Wat is de invloed van muziek op je verhaal? Wat voor rol heeft muziek op de sfeer? 

MUZIEK 

Zeg je “jazz”, zeg je “improvisatie!”  

In deze workshop gaan we samen zingen en werken aan een lied, zelfgemaakt of bestaand.  
Jazz gaat over vrijheid en samenspel: Durf, lef, zelfvertrouwen, maar ook interactie, ritme en leren luisteren, het komt allemaal voorbij! Natuurlijk beginnen we bij de basis, langzaam bouwen we op naar een spetterend eindresultaat.  

BucketDrums 

Benieuwd hoe het is om mee te drummen op de beats van Drake en Ronnie Flex? In de workshop Bucketdrums gaan we deze beats spelen en onderzoeken. We kijken hoe Migos, Boef en heel veel andere rappers hun beats opbouwen en gaan zelf aan de slag om toffe beats te maken! 

Schrijf een musical lied

Wat is jouw favoriete musical? Samen met Naomi Blonk, professioneel zangeres, zing en maak en herschrijf je de mooiste liedjes en maak je hier een mini musical van. We gebruiken popliedjes en toveren deze om tot een musical. Dit zien we steeds vaker gebeuren in de musicalwereld. Denk maar aan Tina de musical en We will rock you! Dit waren popliedjes en zijn omgetoverd tot een musical. Uiteraard werken we ook aan zang- en stemvorming en halen we hiermee het beste uit onszelf. 

Componeren kun je leren 

Onder leiding van dirigent en slagwerker Ger de Zeeuw ga je je eigen muziek bedenken. Ger wijst je de weg in zijn enorme collectie slagwerkinstrumenten en helpt je met het componeren van de muziek die jij het mooist vindt. 

Strijkinstrumenten 

Maaike Gerlsma is dirigent en weet alles over het orkest en de instrumenten. Viool, altviool en cello zijn strijkinstrumenten. Maaike leert je hoe deze instrumenten werken en uiteraard ga je er ook zelf op spelen! 

Hoorspel 

Tijdens deze workshop ga je aan de slag met het ontdekken van geluid en verbeelding. Een hoorspel is actief en vraagt om timing en inleving. Met elkaar maken we een geluidscompositie die een verhaal vertelt. Een uitdaging dus! Ter afsluiting luisteren we samen naar de opname, die we je achteraf ook toesturen. 

Gitaar

Door het aanleren van een paar akkoorden, worden we met elkaar een grote gitaarband. Daan van den Bergh leert je simpele kneepjes van het vak. 

Ritme en melodie 

Houd jij ook zo van muziek? Ga samen met Marius Diepenhorst op zoek naar verschillende ritmes en melodieën. Marius houdt van zingen, maar gebruikt ook allerlei instrumenten tijdens zijn workshops. Heb jij wel eens muziek gemaakt met boomwhackers? 

Become a music producer 

Tijdens deze workshops kun je een gave mix verwachten van muziekproductie en film. Met I-pads ga je aan de slag in garageband en leer je de basis van muziek-productie. Het leerdoel van deze workshop is om ritme, melodie en harmonie te ervaren. Na twee lessen zal er een muziekcompositie tot stand zijn gekomen. In les drie zal er een videoclip gemaakt worden in IMovie met beelden die de leerlingen zelf maken in en rondom school.  

Music Mix 

Onder leiding van gitarist en producer Max Abel ga je aan de slag met muziek en elektronica. Je ontwerpt je eigen lied, dit kan op instrumenten zijn, maar wist je dat je ook muziek kan maken met Ipads? 

Bandexperience 

Ervaar hoe het is om in een band te spelen. De docent neemt een aantal instrumenten mee zoals gitaar, keyboards, basgitaar, iPads en cajons (soort drumbox) die zo zijn aangepast dat ze ook zonder muzikale ervaring te bespelen zijn. De bedoeling is om naar aanleiding van bestaande popliedjes een aantal basis-ingrediënten voor spelen in een band voorbij te laten komen. Een klein beetje theorie maar vooral veel doen! Er mag gezongen worden! 

Koorzang 

Iedereen kan zingen! Ook als je nog geen zangervaring hebt, ben je van harte welkom bij deze workshop. Samen met koordirigent Paul-Chris van Strien ga je de mooiste muziek zingen. 

Djembé 

Tijdens een workshop Djembé leer je razendsnel de basistechnieken van het trommelen. Het samenspel na een relatief korte tijd geeft een verrassend resultaat en zal iedereen tot verbazing leiden. 

Sing en Songwriting 

Hoe schrijf je je eigen song? Waar moet je allemaal aan denken. Leer slimme trucs voor het bedenken van je eigen lied. In groepjes ga je aan de slag met het maken van een eigen compositie. Je leert werken met verschillende technieken op het gebied van melodie, tekst en liedstructuur. 

Ritme en Filmmuziek

In een ontdekkingstocht door de wereld van filmgeluid, reizen we langs de onderdelen die het geluid voor film vormen. We kijken voornamelijk naar geluidseffecten, filmmuziek, ritmiek. Een multidisciplinaire workshop, die draait om het maken van geluid voor film. Via hoorspelen en stomme films leer je hoe geluid wordt gemaakt voor film. Je leert ritmisch te bewegen, om dit vervolgens zelf toe te passen in de vorm van geluidseffecten voor een animatiefilm. Belangrijk is de kruisbestuiving van ritme in beeld en klank. 

Piano

De piano wordt in vrijwel alle soorten muziek gebruikt, van klassiek tot modern tot wereldmuziek. Ook als je nog nooit piano hebt gespeeld, kan je binnen een mum van tijd allerlei muziek spelen. Door samen te werken en te luisteren leer je akkoorden en melodieën spelen. 

REACTIES VAN SCHOLEN

Het Antoniuscollege (2020)

"Het was weer een feestje! Namens alle leerlingen dank jullie weer voor het geven van een aantal prachtige workshops en het doen slagen van de 'Week van de Kunsten'. De kinderen waren zeer enthousiast, de leerkrachten vonden jullie inspirerende docenten. Super en tot een volgende keer!"

Driestar College (2020)

"Bedankt voor de inzet voor onze leerlingen tijdens de 'Presentatieworkshop'. Knap hoe de docent contact maakt en ze telkens weer zover krijgt, dat ze buiten hun comfortzone iets proberen. De reacties van collega's en leerlingen waren positief."

terug